Te veel macht

Er wordt geklaagd dat tech reuzen te veel macht hebben. Klopt helemaal! Men vergeet echter hoe zij die verkregen hebben. 

  1. Er worden veel producten (en diensten) afgenomen van deze bedrijven 
  2. Overheden treden bewust niet op (want afhankelijk van donaties voor campagnes) 
Tech bedrijven claimen dat hun huisregels gebaseerd zijn om informatie van internationale organisaties zoals gezondheidsraden. Wie zegt dat dergelijke instanties de wijsheid in pacht hebben? 

Controle op en handhaving van gedragsregels is een ding, censuur is iets anders. 

Men beweert dat er geen sprake is van censuur omdat het gaat om het verwijderen van berichten (reactief optreden) in plaats het bepalen van berichten (vooraf). Achteraf bepalen wat wel én wat niet gezegd mag worden is ook een vorm van censuur. 

Daarbij: het optreden is vaak niet consequent. Dan wel onjuist. Als je over a-sociaal gedrag zegt hoe dit bestraft zou moeten worden stelt men dat je iemand met de dood bedreigt. Dat is dan bijvoorbeeld helemaal niet waar. Noch is er sprake van aanzetten tot geweld. 

Bekende (a-)sociale media beseffen niet wat de inhoud is van berichten. Ze zien een woordje maar missen de context. Hun handelswijze slaat hierdoor nergens op. 

Wie de macht heeft? Deze bedrijven. Zij bepalen: wat je denkt, waarover je denkt en wanneer je denkt. Dat er alleen sprake is van agenda-setting is absoluut niet waar. Ons brein is aan alle kanten gecontroleerd door een kleine groep uiterst krachtige machthebbers. 

Reacties

Populaire posts