Filo Sofie

Zondag 5 juli keek ik naar een uitzending van het tv-programma 'Filosofisch kwintet'. Het onderwerp van deze uitzending was commercie. Vooral: hoever reikt de macht van commercie? Welke invloed heeft commercie op ons?

De gasten menen dat we in onze hoofden vrij zijn. Daar ben ik het absoluut niet mee eens. Agenda setting werkt ook middels commercie. Boodschappen kun je verpakken in reclames. Bedrijven kiezen voor een bepaalde boodschap omdat zij een politieke koers willen varen én steunen.

Waarom? Omdat zij vanuit een bepaalde politieke stroom steun krijgen. De politiek kan commercie (gebruik algoritmes, data verzameling etc.) stoppen? Ten eerste kan de politiek dat niet, ten tweede wil de politiek dat niet.

Waarom de politiek dat niet kan? De politiek is voor campagnes afhankelijk van financiële steun (sponsoring, crowd funding) maar buiten campagnetijd van een welvarende economie. Als de politiek het bedrijfsleven aanpakt, dan wordt het crisis.

Onze opvattingen worden gestuurd, onze gezondheid gecontroleerd. In mijn geval: in welke mate autisten kunnen rekenen op inclusie wordt bepaald door de macht. Of de autistische populatie zich kan voortplanten is afhankelijk van wat men doet met dna.

De combinatie van dna én naw-gegevens maakt dat men jacht kan maken op groeperingen. Laten we onszelf nou niet wijsmaken dat dit nooit meer zal gebeuren (na de Holocaust)!

Het hele systeem (gezondheidszorg, justitie, onderwijs, arbeidsmarkt enz.) is erop gericht om het volk kapot te maken.

"Maar steunmaatregelen als ... dan?" Dat is een wassen neus, een sigaar uit eigen doos, een bot die je een hond voorhoudt. Zeg maar het snoepje om kinderen te lokken.

Dus .... we staan machteloos? Nee, erger. We zijn zombies. We zijn doden die kunnen ademen. We zijn robots zonder metalen geraamte. In tegenstelling tot cyborgs.

Maar kritische burgers dan? Die zijn er niet. Althans geen zelfstandig denkenden. Alles wat wij zeggen en schrijven wordt geregisseerd door de macht, de illuminatie.

Of je kunt dromen van betere tijden? Nee, ook jouw dromen zijn gestuurd. We leven niet, worden niet geleefd, maar zijn zielloos aan het slaapwandelen.

Reacties

Populaire posts