4 & 5 Mei

Dodenherdenking en Bevrijdingsdag. Om een historische gebeurtenis, die moet worden gezien als een zwart hoofdstuk in de geschiedenisboeken, te blijven herinneren.

In diverse tijdschriften wordt vrijheid ruimer besproken dan alleen de tweede wereldoorlog. Er wordt gesproken over grondrechten, discriminatie, respect en emancipatie.

In diverse gevallen gaat een gesprek over inclusie dan over homoseksualiteit en transgenders. Daar is aandacht voor op zijn plaats, begrijp me niet verkeerd. Maar er zijn nog meer groepen die mijns inziens niet het recht op inclusie hebben terwijl ze dat wel zouden moeten hebben.

Autisten (mensen met autisme) bijvoorbeeld. Tegenwoordig krijg je, als bepaalde problemen structureel zijn, de diagnose ASS. Voorheen kreeg je dan een diagnose klassiek autisme (ook wel Kanner genaamd), Asperger of PDD-NOS.

Het syndroom van Asperger is vernoemd naar de persoon Asperger. Deze persoon maakte zich in de tweede wereldoorlog schuldig aan onfrisse praktijken. Met mensen die een vorm van autisme hebben werd destijds bepaald niet zachtzinnig omgesprongen.

Toen ik daar vorig jaar lucht van kreeg, gaf dit de diagnose nog meer lading. 4 en 5 Mei zullen dan ook zeker door mij in ere worden gehouden. Bij voorkeur echter niet te midden van drukte noch lawaai.

Dit jaar geen evenementen vanwege de Covid19-crisis. Hopelijk volgend jaar weer traditionele 4 en 5 Mei-vieringen, opdat wij niet vergeten!

Reacties

Populaire posts