Aspie Charly

Voor de reportageserie 'ADHDennis' ging Dennis Weening op bezoek bij Charly Luske en Tanja Jess. Sinds een paar jaar heeft Luske de diagnose ADHD. Vanwege zijn (soms wat flauwe) woordgrappen en mate van intelligentie heeft Charly in de ogen van zijn vrouw, Tanja Jess, iets van Asperger. Op het moment dat ze dit zegt roept Luske "jij bent zelf een asperge!".

Kortgeleden werd een onderzoeksresultaat gepubliceerd. Het brein van een ADHD-er zou gelijk zijn aan het brein van een autist. Hier geloofde ik eigenlijk niet in voor de serie begon. Nu de serie bijna ten einde is (nog 1 aflevering waarin Weening zich laat testen) denk ik hier anders over. Veel dingen zijn voor mij herkenbaar.

Een diagnose Asperger kun je sinds een paar jaar niet meer krijgen. Asperger, Autisme, PDD-NOS is min of meer opgegaan in ASS (Autisme Spectrum "Stoornis"). Min of meer omdat de criteria voor Asperger, Autisme en PDD-NOS zijn bepaald in de DSM 4, terwijl ASS is voorgeschreven in de DSM 5. Heel andere kenmerken, een andere manier van onderzoeken.

Er wordt regelmatig "gevraagd" waarom er in het laatste decennium jaar voor jaar meer mensen gediagnosticeerd worden met ADHD en ASS (niet altijd in de zin van een persoon met een diagnose voor beide aandoeningen). Ik ben ervan overtuigd dat het hedendaagse leven veel prikkels geeft.

Of zoals de docent meditatie stelt "wij leven een onnatuurlijk leven". Weinig lichaamsbeweging, we zitten veel achter een computer of zijn veel bezig met een smartphone. Voor sommigen is dat geen prettige manier van leven. Zij raken overprikkeld.

Reacties

Populaire posts