Autisme: apart of apartheid?

Het is sinds 31 maart Wereld AUtisme Week. WAUW! Ja, dát WAUW bedenk ik zelf. Dit zal ook wel een autistisch trekje zijn. En dat vindt ongetwijfeld niet iedereen grappig, dat is dan maar zo.

Vandaag, 2 april, is de dag waarop 
Nomzamo Winifred Zanyiwe Madikizela (81 jaar) overleed. Jij zult misschien vragen 'wie is Nomzamo Winifred Zanyiwe Madikizela?' Zij werd bekend onder de naam Winnie Mandela. Zij was getrouwd met wijlen Nelson Mandela, de anti-apartheidstrijder en ex-president van Zuid-Afrika.

Autisten zijn apart, de manier waarop zij worden behandeld is onprettig. Hopelijk (want ik heb nog weinig ervaring omdat de diagnose iets meer dan een maand geleden is gesteld) niet zo extreem als apartheid. Ik merk al wel dat er door diverse mensen negatief over wordt gedacht, en dat men moeite heeft om respect te tonen voor iemand met autisme. Dat is dan al bij voorbaat het geval, niet omdat de communicatie tussen een neuro-typisch persoon en een persoon met autisme moeizaam verloopt.

Wereld Autisme Week is er om aandacht te vragen voor de problemen van mensen met autisme, zodat zij meer worden geaccepteerd. Zodat zij minder moeite hebben om mee te draaien in de maatschappij. Ja, ik kies bewust niet voor het woord samenleving aangezien daar te weinig sprake van is.

De Autisme Week is een goede actie. Het zal echter nog veel tijd en moeite kosten om emancipatie (gelijke rechten) voor autisten te bereiken. A Long walk to Freedom.

Reacties

Populaire posts